Deze opvallend blauw en oranje gekleurde vogel komt al wel regelmatig voor in Kennemerland, maar is nog steeds een kwetsbare soort. Om de populatie in de regio te behouden en waar mogelijk te versterken is er op initiatief van de Vogelwerkgroep op 7 maart een nieuwe broedplaats gemaakt vlakbij de Westelijke Randweg in Haarlem. De provincie heeft deze locatie beschikbaar gesteld omdat ze het belangrijk vindt ruimte te bieden aan initiatieven van bewoners voor het verbeteren van de biodiversiteit. De werkgroep heeft de broedplaats zelf gefinancierd en geplaatst en zal hem ook monitoren en onderhouden.
Locatie
De locatie van deze wand is met de grootste zorgvuldigheid uitgezocht. Een broedplaats van een ijsvogel moet namelijk op een rustige plaats liggen bij water, dat voldoende groot (lang) is en helder genoeg is om goed in te kunnen vissen. De locatie in Bloemendaal voldoet aan al deze criteria. Vorig jaar zijn al een viertal broedwanden in de gemeente Bloemendaal en Haarlem geplaatst op plekken waar de ijsvogel geregeld is gezien, maar waar een geschikte broedwand ontbreekt. De Aanleg van deze nieuwe ijsvogelwand draagt bij aan een goed netwerk met de andere broedplaatsen in de buurt.
Ontwerp
IJsvogels zijn holenbroeders en maken normaal hun nest in een hoge aarden wal langs een beek of watergang. Daar zijn er niet zo veel van in onze regio, daarom worden ze kunstmatig aangelegd. De nieuwe ijsvogelwand bestaat uit gestapelde eiken balken met aan de zijkant tamme kastanje palen. De binnenkant is voorzien van een rubberen folie om uitwatering en aantasting van het hout tegen te gaan. Eén kant staat in het water om aanvallen van vossen en marters te voorkomen. De andere kant is met een aarden wal opgehoogd met daarin twee houtbeton broedkasten. Al het hout is onbehandeld en heeft een FSC keurmerk. De rubberen folie is ecologisch verantwoord en gaat vele jaren mee. De wand wordt in losse onderdelen op locatie met de hand in elkaar gezet en kan als dat nodig is ook eenvoudige worden gedemonteerd.